Nabídka vín

Produkce vinařství je zaměřena výhradně na přívlastková bio vína z tradičních odrůd. Jejich široký sortiment doplňují vína botrytická a také ledové a slámové víno. Tato vína jsou vyhlášenou specialitou vinařství. Od roku 2008 jsme největším vinohradnickým biopěstitelem v České republice.

Prostě organic!

V našem rodinném bio vinařství Víno Marcinčák klademe důraz na kvalitu, ekologii, originalitu a jedinečnost vín, která je dána neopakovatelným charakterem jednotlivých viničních tratí. Díky této filozofii naší rodiny vznikají osobitá bio vína určená pro nejnáročnější milovníky vín.

V našich bio vínech nejsou žádná nežádoucí a škodlivá rezidua. Nepoužíváme žádné herbicidy, pesticidy nebo umělá hnojiva. Pro ochranu vinic používáme přípravky šetrné k přírodě a mnohé si sami vyrábíme – například Vermistar, což je výluh z vermikompostu a bylin. Pro hnojení využíváme vlastní vermikompost – kompostujeme pomocí žížal. K vínům se chováme stejně šetrně jako k vinicím. Děláme vína svěží, ovocná a tak, aby vynikla jejich odrůdová čistota.

Specialitou bio vinařství Víno Marcinčák je výroba slámových a přírodně sladkých vín, která oslovují milovníky vína svou komplexností a mimořádnou harmonií všech chutí. Tyto skvosty mezi víny nejsou určeny „pro pití po celý večer“, ale tato vína jsou nezbytnou součástí vrcholné gastronomie a mimořádných příležitostí. Speciální vína z vinařství Marcinčák získala celou řadu ocenění z mnoha kontinentů. Například Cenu asociace pařížských someliérů, Double Gold z Asia Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, Great American International, Finger Lakes Wine Competition nebo biopotravina roku!

Výroba speciálních vín

botrytické, ledové a slámové víno

Při výrobě speciálních vín jde především o zbavení hroznů vody přírodní cestou a zvýšení koncentrace cukrů, kyselin a dalších minerálů obsažených v hroznových bobulích. Vinařský zákon umožňuje pouze tři postupy vysoušení hroznů, a to pomocí ušlechtilé plísně botrytis cinerea při výrobě výběrů z cibéb, pomocí mrazu při výrobě ledových vín a dlouhodobým vysoušením na slámě při výrobě vín slámových.

Výroba speciálních vín klade vysoké nároky jak na práci ve vinici v průběhu vegetace, tak na práci ve sklepě při zpracování hroznů a následné výrobě vína. Výroba speciálních vín je vrcholem vinařského řemesla a vyžaduje od enologa mnoho znalostí, zkušeností, trpělivosti, ale také odvahu a ochotu riskovat. 

Pro výrobu speciálních vín mohou být použity pouze zdravé hrozny, z předem vybraných viničních tratí se speciální agrotechnikou a použitím té nejšetrnější ochrany před škůdci a chorobami.

Výroba přívlastkových a speciálních vín podléhá přísné kontrole ČZPI (inspekce jakosti) ve všech důležitých fázích výroby. Počíná kontrolou registrace vinice a zdravotního stavu hroznů ve vinici a pokračuje kontrolou množství a kvality při sběru, a kontrolou množství a cukernatosti moštu při lisování.

Hrozny z našich ekologicky obhospodařovaných vinic sbíráme výhradně ručně tak, aby byla zachována maximální kvalita našich biovín. Kvalitní bio hrozny bez škodlivých rezidují nám umožňují naplno využít jejich potenciál a bez velkých zásahů ve sklepě tvořit unikátní naturální bio vína.

Výběr z cibéb

Výjimečná kvalita hroznů

Jak chutná výběr z cibéb?

V chuti jsou mohutná, plná, rafinovaná, ale současně svěží, sametově uhlazená a elegantní.

Mimořádné mikroklima novosedelských vinic ovlivněné protékající řekou Dyjí a Pálavskými jezery, do kterých řeka Dyje ústí, přináší na podzim ranní mlhy a přes den horké slunce, což jsou ideální podmínky pro vznik ušlechtilé plísně botrytis cinerea. Vinař Petr Marcinčák jako první z novosedelských vinařů začal využívat tohoto daru přírody a již od roku 1999 vyrábí botrytická vína. Ušlechtilá plíseň hrozny vysušuje a tím v nich zvyšuje koncentraci cukrů a aromatických látek.

Seschlé hrozny (hrozinky, neboli cibéby) se poté celé lisují a poskytují mošt mimořádné kvality s vyšším obsahem cukrů, kyselin a minerálních látek. Tato vína jsou charakteristická vůní květin, medu a kandovaného ovoce (jablka, hrušně, meruňka, ananas).

Ledové víno

Mimořádně náročná výroba

Výroba ledových vín je mimořádně náročná, neboť hrozny musí zůstat na keři révy až do zimních mrazů, jejichž příchod je velmi nejistý a mrazivé počasí často přichází až v období Vánoc, či po Novém roce. Po celou dobu jsou hrozny vystaveny působení sluníčka a zejména ranním mrazíkům, které sice nedosahují potřebné hodnoty, ale pomáhají vymrzání vody obsažené v bobulích. Se sklizní je možno začít, pokud teplota dosáhne hodnoty -7° C a nižší, a hrozny musí zůstat po celou dobu zpracování zmrzlé. Při lisování se zmrzlá voda s pecičkami a slupkami šetrně oddělí od koncentrované šťávy. Takto získaný mošt musí dosahovat minimálně 27 ° cukernatosti. Zpravidla však cukernatost těchto moštů výrazně přesahuje 30 ° cukernatosti. Také další zpracování vyžaduje mnoho zkušeností, neboť mošt je velmi koncentrovaný, kvasinky v tomto prostředí hůře kvasí a průběh fermentace vyžaduje mimořádnou pozornost.

Jak chutná ledové víno?

Ledová vína jsou plná, mohutná, velmi aromatická s ovocnými a medovými tóny s náznakem broskví, meruněk, tropických květů a citrusových plodů.

Slámové víno

Vrchol vinařského řemesla

Jak chutná slámové víno?

Slámová vína jsou mohutná, plná, bohatá, elegantní a sametová s mimořádným buketem květin, medu, kandovaného ovoce (hrušně, jablka, kdoule, broskve, ananas, mandarinka), v chuti se snoubí medová sladkost s rafinovanou kyselinou.

Výjimečnost těchto vín je daná náročností výrobní technologie, při které je zapotřebí nejen mnoho vinařova umu, ale také mnoho ruční práce. Hrozny určené pro výrobu slámového vína jsou pěstovány na předem vybraných viničních tratích. V době plné vyzrálosti dochází k probírce a pouze absolutně zdravé hrozny jsou sklízeny a ukládány ve speciálních vzdušných prostorách na slaměné lože. Zde musí hrozny dle vinařského zákona vysychat minimálně po dobu 3 měsíců a mošt musí dosahovat alespoň 27 stupňů cukernatosti. Uloženým hroznům je nutno věnovat mimořádnou péči, neboť mají jako každé utržené ovoce tendenci podléhat zkáze, a dá se říci, že se jedná o nejsložitější fázi výroby s téměř nepřetržitou kontrolou.

Vinař Petr Marcinčák jako jeden z prvních výrobců slámového vína jde svou cestou a uplatňuje vlastní, léty osvědčené výrobní postupy a nechává hrozny na slámě vysychat 4 až 6 měsíců, dokud mošt nedosáhne požadované cukernatosti, která se pohybuje v rozmezí 40 až 50 a mimořádně i 60 stupňů cukernatosti. Následně se hrozny ze slámy vybírají a lisují celé i se stopkou. Velmi šetrné lisování probíhá asi 36 hodin a výlisnost se pohybuje v rozmezí 10 až 15 %. Získaný mošt je velmi koncentrovaný a připomíná čerstvě natočený med. Během kvašení dosahuje obsah alkoholu asi 11 % a vysoký zbytkový cukr až 370 g v jednom litru. Následně slámové víno dozrává v sudech.

Evropský řád rytířů vína

Ing. Petr Marcinčák je jedním z vedoucích členů Evropského řádu rytířů vína. Řád se hlásí ke křesťanským rytířským hodnotám a evropským kulturním tradicím. Rytíři vína působí v zájmu rozvoje kultury vína, kvalitní víno ctí a v neposlední řadě pomáhají rozvíjet vědecké práce týkající se vína a vinařství.